Att bli beviljad personlig assistans i Örebro kan ofta vara en ganska lång process som innefattar många olika steg. Syftet med den personliga assistansen, och även de övriga insatserna i LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är att den enskilde ska få en god levnadsnivå och ska kunna leva som andra i så stor utsträckning som möjligt.

För det första behöver man uppfylla vissa grundkrav, och ett av dem är att man måste tillhöra en av de tre personkretsarna i LSS. De tre personkretsarna är om man har en utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, om man har ett betydande och varaktig begåvningsmässigt funktionshinder som har uppstått efter en hjärnskada i vuxen ålder och som har orsakats av yttre våld eller en kroppslig sjukdom eller om man har övriga varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som dels inte beror på ett normalt åldrande och dels om de är betydande och orsakar stora svårigheter i vardagen och därmed kräver stort stöd eller service.

För att kunna beviljas personlig assistans i Örebro behöver man också behöva hjälp med de fem så kallade grundläggande behoven utifrån stora och varaktiga funktionshinder. Behoven är hjälp kring den personliga hygienen, hjälp vid måltider, hjälp vid på- och avklädning, hjälp med att kunna kommunicera med andra människor samt annan hjälp som kräver stor och specifik kunskap om personen och dennes funktionshinder.

Man behöver vidare även vara under 65 år. Har man beviljats personlig assistans i Örebro innan man fyllt 65 år, fortsätter detta men man kan inte få utökade antal timmar. Även barn kan beviljas personlig assistans, men ser ofta lika annorlunda ut då man också har barnperspektivet med i bilden.

Vart ansöker om man om personlig assistans i Örebro?

Man ansöker om personlig assistans hos kommunen om hjälpen kring de grundläggande behoven understiger 20 timmar per vecka. Om timmarna däremot överstiger 20 timmar per vecka, ansöker man om insatsen och ersättningen (assistansersättning) direkt hos Försäkringskassan. Det görs först en bedömning om man tillhör någon av de tre personkretsarna, och om man gör det bedöms de grundläggande behoven. Ett beslut hos Försäkringskassan tar cirka fem månader och inkluderar bland annat besök, oftast i hemmet, och underlag i form av till exempel läkarintyg som styrker funktionsnedsättningarna och hjälpbehovet.

Hur ordnas den personliga assistansen i Örebro?

Med hjälp av assistansersättningen från Försäkringskassan köper man sin assistans från en anordnare, vilket kan se olika ut. Man kan till exempel köpa assistansen från ett privat assistansföretag, kommunen, ett brukarkooperativ eller så kan man välja att vara sin egen arbetsgivare. Dessa olika anordnare har både sina för- och nackdelar och passar olika personer. Är man inte nöjd är det dock enkelt och smidigt att byta anordnare, och det finns även olika hemsidor, företag och organisationer som är behjälpliga med att hjälpa den enskilde att finna en bra anordnare som passar utifrån intressen, önskemål och behov.

Den personliga assistansen i Örebro ska utformas av den enskilde i så stor utsträckning som möjligt. Det är den enskilde som ska vara delaktig och ha inflytande över insatserna och assistenterna.

Se assistansförmedling.se för vidare sidor om ämnet.