Upplysningscentralen (förkortas UC) är det största kreditupplysningsföretaget här i Sverige. Såväl banker som andra finansiella institutioner använder sig av deras tjänster för att få reda på hur kreditvärdiga privatpersoner och företag är. Detta för att kunna få en indikation på huruvida det vore en bra eller dålig idé att låna ut pengar till dem. Men kan man ta ett lån utan att UC gör en kreditupplysning, eller hur ligger det egentligen till?

Detta är en fråga som många personer ställer sig varje dag. Så hur är det med detta – går det att kringgå Upplysningscentralen när man ansöker om ett lån? I denna artikeln ger vi dig svaret, så läs vidare för att få reda på det!

Denna funktion fyller Upplysningscentralen

Innan vi går vidare på huruvida det är möjligt att ta ett lån utan UC bör vi klargöra Upplysningscentralens funktion. Det är nämligen viktigt att förstå företagets roll i processen.

De har en stor databas med data om företag och privatpersoner. Denna data innefattar såväl information om skuldsättning och betalningshistorik som annan data. Långivare använder sig av informationen för att besluta om de ska erbjuda en företag eller en person ett lån eller inte. Informationen ligger även till grund för beslutet om hur hög ränta det eventuella lånet ska ha.

Är det möjligt att ta ett lån utan UC?

Ja, det är möjligt att ta ett lån utan UC hos vissa långivare. Detta innebär vanligtvis att långivarna använder sig av andra kreditupplysningsföretag än just Upplysningscentralen. Till exempel kan de välja att köpa motsvarande data av exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Med detta sagt är det fortfarande så att:

  • En kreditupplysning görs. Skillnaden är att en annan leverantör används.
  • Din kreditvärdighet har betydelse. Långivaren samlar fortfarande in information om dig och gör en bedömning av din kreditvärdighet.

Så bara för att Upplysningscentralen inte blandas in betyder alltså inte detta att ingen kreditupplysning görs överhuvudtaget. Därmed är det fortfarande viktigt att du försöker bibehålla en god kreditvärdighet över tid och att du inte skuldsätter dig alltför mycket i förhållande till din inkomst.